VS waarschuwt voor lekken in Windows Remote Desktop Gateway

Terwijl het crypto-lek in Windows 10 uitgebreid in het nieuws komt zijn er onlangs twee andere Windows-kwetsbaarheden verholpen die volgens Microsoft veel ernstiger zijn. Aanleiding voor het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van de Amerikaanse overheid om hier een aparte waarschuwing voor te versturen. Het gaat om twee kwetsbaarheden in de Windows Remote Desktop Gateway. 

De Remote Dekstop Gateway laat gebruikers via de Remote Desktop Client inloggen op machines achter de gateway binnen het bedrijfsnetwerk. Via twee kwetsbaarheden in de Remote Dekstop Gateway, aangeduid als CVE-2020-0609 en CVE-2020-0610, kan een aanvaller door het versturen van speciaal geprepareerde requests het systeem overnemen. Het is niet nodig om over geldige inloggegevens te beschikken. Een verbinding via RDP is voldoende.

Op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst van de kwetsbaarheden zijn die beide met een 9,8 beoordeeld. Microsoft spreekt dan ook over een kritiek beveiligingslek, omdat het aanvallers systemen laat overnemen. Het door de NSA ontdekte cryptolek is volgens Microsoft minder ernstig, aangezien deze kwetsbaarheid als "belangrijk" is bestempeld en een score van 8,1 krijgt.

Daarnaast is er nog een derde kwetsbaarheid die met de twee beveiligingslekken in de Remote Dekstop Gateway verband houdt. Het gaat om een lek in de Remote Desktop Client, die thuisgebruikers gebruiken om via RDP op het bedrijfsnetwerk in te loggen. Een aanvaller die een gebruiker verbinding met een kwaadaardige RDP-server laat maken kan het systeem van de gebruiker in het ergste geval volledig overnemen.

De kwetsbaarheden in de Remote Desktop Gateway en Remote Desktop Client zijn te combineren, zo waarschuwt het Zero Day Initiative (ZDI). Een aanvaller compromitteert eerst de Remote Desktop Gateway. Vervolgens worden alle gebruikers die op de gateway inloggen gecompromitteerd. Volgens Dustin Childs zijn de kwetsbaarheden in de Remote Desktop Gateway een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers.

Bron: security.nl

Contactgegevens

Dr. Ottenstraat 7
6369 VP Simpelveld
T: 045 - 544 23 23
F: 045 - 544 41 25
e: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Openingstijden

  • Maandag - Vrijdag

    08.30 - 12.30 uur.

  • Maandag - Vrijdag

    13.00 - 17.00 uur.

  • Indien gewenst zijn wij ook buiten de reguliere werktijden voor onze klanten bereikbaar.  Kijk voor meer informatie bij onze diensten.