40 jaar Silicon Valley in Simpelveld

EQUA uit Simpelveld bestaat 40 jaar. Op 1 mei 1984 startte EQUA Electronics als eenmansbedrijfje met reparaties van video- en geluidsapparatuur. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een professioneel IT-bedrijf. Gespecialiseerd in het installeren, beheren en beveiligen van Microsoft-netwerken, IP-telefonie, cloudoplossingen en service voor het MKB. Een terugblik op 40 jaar EQUA met een tevreden en gelukkige oprichter Ron Wiertz (64).

Op die dinsdag in 1984 had Wiertz geen plannen om in de IT te gaan. Hij wilde een elektro-projectbureau. Computers waren toen grote lelijke dingen. Kleurenschermen waren nog zeldzaam en een IBM-PC kostte toen meer dan 15.000 gulden.

Terwijl Bill Gates in zijn garage microcomputers in elkaar zette en Steve Jobs rond 1976 vanuit zijn kelder Apple begon. Bouwde Ron Wiertz zeven jaar later op eigen houtje, gesponsord door zijn moeder, in zijn garage een Apple II plus. De andere overeenkomst tussen Wiertz, Gates en Jobs is stoppen met je studie om de passie voor computers na te streven.

„Het grote verschil tussen mij, Bill Gates en Steve Jobs is dat deze mannen wel visie hadden, ik had nul visie. Als elektronicaman werd me al snel duidelijk dat ik de IT niet kon negeren. Wij liften mee op producten die deze twee mannen en hun teams hebben bedacht.”

In Augustus 1985, liep Wiertz stage bij Elektuur, daar zag hij folders van een bedrijf in Duitsland, waar hij de onderdelen voor een Apple II kon kopen voor minder geld dan zijn, zelf in elkaar gesoldeerde Apple. Dankzij een redacteur van Elektuur, Gerrit Dam en nog steeds beste vriend René Zandvoort ging EQUA behalve Apple klonen ook IBM-klonen aanbieden en dat was in feite de start van het échte EQUA.

EQUA maakte de eerste jaren een stormachtige groei door. Het hoogtepunt in omzet en medewerkers was 1999 met 23 medewerkers en een omzet van 8,5 miljoen (3,2 miljoen euro). In die tijd mocht EQUA zelfs de GGD’s, Medtronic, Rijkspolitie, de Universiteit Maastricht en de omliggende ziekenhuizen tot haar klanten rekenen.

„Het dieptepunt was tijdens de crisis van 2008-2009 er waren veel zorgen en EQUA draaide flink verlies. Op toen bijna 50-jarige leeftijd zat er maar één ding op, een á la James Bond, ‘All-in’, casino move doen. Na een flinke reorganisatie met moeilijke keuzes overwon EQUA de crisis en draait het sinds 2010 weer zwarte cijfers.”

Als computerbouwer heeft Wiertz in de afgelopen 40 jaar alles voorbij zien komen in de IT. Cyberdreigingen ziet hij dan ook als een nieuwe uitdaging; „We hebben de mogelijkheid het te voorkomen en om je daartegen te wapenen. Je moet kunnen vertrouwen op je IT-omgeving en wij zijn de soldaten die dat tegen moeten houden.”

Met een vast team, volgens Wiertz het ‘Best team ever’ en een trouwe klantenkring is EQUA een stabiele speler in de IT-business. Over twee jaar wil Wiertz een stap terug doen en vanaf dan alleen nog hobbymatig met elektronica bezig zijn. „Ik hou van de onderdelen, printplaatjes. Mijn uitdaging is er na 40 jaar wel bijna vanaf en ik wil niet meer in de ‘frontlinie’ staan’.”

Service & contact

Wij helpen u graag verder met al uw ICT en Cloud uitdagingen. Vandaag en in de toekomst.
Bel, app of e-mail ons en wij komen bij u terug. U bent ook van harte welkom op ons hoofdkantoor in Simpelveld.

Deel dit artikel op: 

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

FTTB+

Populair